Právě si prohlížíte Rdesno mnohokvěté

Rdesno mnohokvěté

Rdesno mnohokvěté

Polygonum multiflorum

Rdesno mnohokvěté je adaptogenní bylina tradičně užívaná v Číně, Japonsku, Vietnamu, na Tchaj-wanu a v Koreji na prevenci a léčbu stárnutí, posílení imunity a na podporu organismu při řadě dalších onemocnění jako jsou cukrovka, ateroskleróza, neurodegenerativní změny (úbytek specifických skupin nervových buněk) či šedivění a vypadávání vlasů. Rdesno mnohokvěté se též tradičně užívá ke zlepšení plodnosti u mužů.

1. Zdravotní tvrzení o rdesnu mnohokvětém podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006

Následující zdravotní tvrzení byla zaslána k posouzení Evropskému úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA), avšak EFSA doposud nevydal odborné stanovisko nebo rozhodnutí (tzv. on hold seznam):

Vztah ke zdraví:

  • normální činnost kardiovaskulárního systému – hladina cholesterolu v krvi.

2. Kdo vyhledává rdesno mnohokvěté?

Rdesno mnohokvěté vyhledávají lidé zaměření na:

  • antioxidanty;
  • podporu plodnosti mužů, zvýšení počtu a pohyblivosti spermií;
  • podporu erekce a zvýšení sexuální touhy;
  • pomoc při ateroskleróze, zvýšení pružnosti cév, snížení vysokého krevního tlaku;
  • udržení optimální hladiny cholesterolu nebo snížení jeho vysoké hladiny;
  • přirozené posílení imunitního systému;
  • detoxikaci organismu, pomoc při čištění a regeneraci krve nebo ledvin;
  • optimální činnost hormonálního systému;
  • podporu činnosti štítné žlázy a nadledvinek;
  • regeneraci poškozených nervů,
  • pomoc při neurodegenerativních onemocněních;
  • podporu zažívání a zdravého trávení;
  • pomoc při zvládání stresu, nervozity, napětí a při problémech s nespavostí.

3. Rdesno mnohokvěté – tradiční čínská bylina dlouhověkosti

Rdesno mnohokvěté je popínavá bylina. Listy vyrůstající střídavě z dlouhých stonků a jsou srdčité. Rdesna mnohokvětá mají ráda slunná a teplá stanoviště. Když naleznou vhodnou oporu, rychle po ní šplhají vzhůru. Udává se, že rdesno mnohokvěté dokáže dorůst délky až 10 metrů. V létě a z kraje podzimu rdesno kvete drobnými bílými až nazelenalými kvítky.

V tradiční asijské medicíně se využívají jak nadzemní části rostliny k přípravě odvarů, koupelí a mastí, tak i sušené hlízovité kořeny.

4. Rdesno mnohokvěté a lidský organismus

Rdesno mnohokvěté je v asijské tradiční bylinné medicíně populární a ceněnou bylinou, o jehož posilujících účincích se vypráví mnoho příběhů a legend. Proto se rdesnem zabývaly i četné laboratorní studie a jeho účinky byly ověřovány v klinické praxi. Tyto výzkumy skutečně naznačují, že rdesno mnohokvěté má velmi široké biologické a potenciálně terapeutické účinky, včetně protinádorových, antibakteriálních, protizánětlivých, antioxidačních. Rdesno může přispívat k ochraně ledvin, pomáhat při cukrovce, neurodegenerativních onemocněních, kardiovaskulárních chorobách a také zpomalovat vypadávání a šedivění vlasů.

I když moderní věda stále nezná přesné fungování procesu stárnutí, předpokládá se, že v procesu stárnutí hraje významnou roli oxidační stres, který poškozuje buňky. Vedlejším produktem metabolických procesů v těle jsou volné radikály, především reaktivní formy kyslíku. Lidský organismus má v sobě zabudované mechanismy antioxidační ochrany, které volné radikály udržují v určitých mezích. O oxidačním stresu se hovoří, pokud dojde k vychýlení rovnováhy směrem k vyšší oxidaci. Volné radikály v těle pak přispívají k rozvoji nejrůznějších onemocnění, jako je ateroskleróza, cukrovka, vysoký krevní tlak, některé typy rakoviny, Parkinsonova nebo Alzheimerova choroba a v neposlední řadě urychlují celkové stárnutí organismu. Pověsti, která provází rdesno mnohokvěté, nejčastěji zmiňují zpomalení procesu stárnutí a podporu zdravého fungování organismu. Důvodem může být, že rdesno mnohokvěté je bohaté na účinné antioxidanty a další biologicky aktivní látky, které mohou účinky antioxidantů zesilovat.

5. Rdesno mnohokvěté a problémy s erekcí/erektilní dysfunkcí

Antioxidační účinky mohou stát i za prospěšností rdesna mnohokvětého pro posílení plodnosti mužů. Spermie jsou velmi citlivé na oxidační stres, který je poškozuje a snižuje všechny parametry mužské plodnosti. Studie na laboratorních zvířatech naznačují, že rdesno mnohokvěté zlepšuje spermatogenní funkci varlat [1], zlepšuje hormonální činnost a pozitivně ovlivňuje hladinu testosteronu [2]. Nejsou však k dispozici studie potvrzující stejné fungování u mužů. Na lepší tvorbě spermií se může podílet i vysoký obsah zinku v bylině. Zinek je jedním z minerálů, jehož dostatek je nezbytný pro zdravou plodnost mužů. Pro zvýšení účinků na plodnost mužů je možné rdesno mnohokvěté užívat například spolu s vitánií snodárnou.

Rdesno mnohokvěté má i pověst afrodisiaka zvyšujícího sexuální touhu u obou pohlaví a u mužů přispívajícího k pevnější erekci. Nejsou však k dispozici žádné vědecké studie, podle kterých by účinky rdesna přímo zasahovaly do mechanismu erekce, jako je tomu například u škornice šípolisté. Nechá se předpokládat, že celkově posilující účinky a vyšší vitalita mužů po užívání rdesna mnohokvětého může příznivě ovlivňovat i mužské sexuální funkce a navyšovat sexuální touhu. Případně může ke zlepšení erekce přispívat to, že rdesno mnohokvěté je zřejmě inhibitorem monoaminooxidázy [3], enzymu, který v lidském těle štěpí monoaminy včetně neurotransmiteru dopaminu. Dopamin je úzce zapojen do procesu erekce a sexuálního vzrušení. O fungování dopaminu si přečtěte více v článku: Závislosti, dopamin a problémy s erekcí.

Pozitivním přínosem pro sexuální funkce mužů může být i to, že látky obsažené ve rdesnu mnohokvětém blokují přeměnu mužského pohlavního hormonu testosteronu na dihydrotestosteron (DHT). Dihydrotestosteron je na internetu nejčastěji zmiňován v souvislosti se šedivěním, řídnutím či úplnou ztrátou vlasů u mužů. Mechanismus není přesně znám, ale zdá se, že vyšší hladina DHT u mužů je hlavní příčinou postupného řídnutí a ubývání vlasů [4]. U dospělých mužů může vyšší hladina DHT zřejmě také přispívat k rozvoji nezhoubného zvětšování prostaty (benigní hyperplazie prostaty) nebo i rakovině prostaty [5]. K dalším bylinám, které snižují přeměnu testosteronu na DHT a mohou přispívat k lepšímu zdraví prostaty u starších mužů, patří i vrbovka malokvětá, slivoň africká a serenoa plazivá. Další byliny užívané muži při potížích s prostatou jako kopřiva dvoudomá nebo serenoa plazivá působí zřejmě jinými mechanismy.

6. Rdesno mnohokvěté v doplňcích stravy na podporu erekce

Rdesno mnohokvěté naleznete například v bylinném doplňku stravy pro zkvalitnění sexuálního života, pro pohotovou erekci a kvalitnější sex Vasogen PLUS spolu s dalšími bylinami – ženšenem pravým, klanopraškou čínskou a zázvorem lékařským. V přípravku Orgasm Extra pro lepší erekci a výkon rdesno mnohokvěté doplňuje řada dalších bylin včetně bukvice lékařské, euleterokoku ostnitého a smilaxu lékařského.

7. Je užívání rdesna mnohokvětého bezpečné?

Byla provedena studie [6] naznačující, že u některých jedinců při vysokých dávkách nebo při dlouhodobém užívání může rdesno mnohokvěté poškozovat játra. Pokud se léčíte s onemocněním jater nebo užíváte léky na játra, měli byste se užívání rdesna mnohokvětého vyhnout nebo jej užívat jen se souhlasem ošetřujícího lékaře. Doba užívání by neměla přesáhnout jeden měsíc. Před dalším užíváním by měla následovat půlroční přestávka. V případě nadměrné dávky se po rdesnu mnohokvětém objevuje měkká stolice. Rovněž pokud užíváte léky ovlivňující játra, jako je například ibuprofen, warfarin a amitriptylin, měli byste se užívání rdesna mnohokvětého vyhnout. Po dobu užívání není také vhodné konzumovat alkohol.

U žen není doporučeno užívání rdesna mnohokvětého, pokud mají zdravotní problémy s estrogenem, a neměly by jej užívat těhotné a kojící ženy a děti.

8. Kdy (v jakou denní dobu) užívat rdesno mnohokvěté?

Obecně se doporučuje užívat rdesno mnohokvěté před jídlem nebo mezi jídly.

9. Další jména pro rdesno mnohokvěté

Latinsky se rdesno mnohokvěté jmenuje Polygonum multiflorum, Reynoutria multiflora nebo Fallopia multiflora. V Číně a východní Asii je rdesno nazýváno he shou wu (che-šou-vu) nebo fo-ti. Pozor na záměnu latinských jmen rdesna mnohokvětého a kokoříku mnohokvětého (Polygonatum multiflorum). Latinské názvy jsou si velmi podobné.

 

Oxid dusnatý a jeho role při erekci >Erekce, potence, vitalita>Oxid dusnatý a jeho role při erekci Oxid dusnatý a jeho role při erekci - V tomto článku se dozvíte, co je oxid dusnatý, a jak souvisí s mechanizmem erekce. Také získáte informace, kde se oxid dusnatý v lidském těle bere, i jak ateroskleróza okružuje nejen erekci, ale především celkové zdraví. Těm, co se chtějí lépe starat o své zdraví, příroda nabízí množství bylin, které snižují riziko srdečních a cévních onemocnění a pomáhají při cévních problémech s erekcí, i takových, které působí na dráhy oxidu dusnatého, v lidském těle. číst dále
Zdravý životní styl vs. problémy s erekcí Zdravý životní styl vs. problémy s erekcí - Z erektilní dysfunkce se čím dál více stává běžná nemoc a její zastoupení napříč mužskou populací ve všech věkových skupinách se neustále zvyšuje. A protože zdravý životní styl a vyvážená na vitamíny a minerály bohatá strava přímo a velmi radikálně ovlivňují kvalitu ztopoření penisu , stojí za to měnit náš životní styl. Preventivně i v okamžiku, kdy nedostatečné ztopoření penisu komplikuje náš sexuální život . Jak a kde se změnou životního stylu začít ván napoví tento článek. číst dále